İncir Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?
19 Temmuz 2024

İncir Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

İncir Aşısı

İncir ağacı, birçok yabani ve kültür alt türüne sahiptir. İncirin kültürü, Anadolu'da eski dönemlere dayanan kültür meyveleri içinde en eski tarihe sahip meyvelerden biridir. Anavatanı Türkiye olup, Suriye, Filistin, Çin ve Hindistan'a kadar yayılmıştır. İncir her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti nedeniyle sahil kuşağında ticari olarak yetiştirilmektedir.

İncirde Aşılama

İncir yetiştiriciliğinde, incirler genellikle çelikle çoğaltıldığı için ışık almalarına gerek yoktur. Ancak çekirdekten incir fidanı yetiştirildiği hallerde veya büyük ağaçlarda çeşit değiştirmek gerektiğinde aşı kullanılır. İncir ağacında en çok kullanılan aşı şekilleri yarma aşı ve çoban aşısıdır. Bunun yanı sıra kalem aşıları ile göz aşısı ve kaplama aşısı da yapılır. Fidanlıklarda göz aşısı kullanımı, genç ağaçların aşılanmasında dallara göz aşısı yapılır. 4-5 yaş arasındaki ağaçlara kaplama aşı yapılır. 8-10 santimetre kalınlığındaki dallar budanarak gençleştirme yapıldığında derhal yarma aşı veya çoban aşısı yapılır. Yaşlı ağaçlarda en iyi sonuç, ağaçlara su yürümeden önce yarma ve çoban aşıları yapılır. İncir ağacının üç çeşit çiçeği vardır. Bunlar gerçek çiçekler, dişi çiçekler ve dişi gazi çiçeklerdir.

Erkek Çiçekler

Erkek çiçekler, erkek meyvesinin yakın yerinde meydana gelir ve döllenme için poleni üretirler.

Dişi Gazi Çiçekler

Dişi gazi çiçekler, kısa stile sahip olup, blastophaga psenes böceğinin yumurta bırakmasına uygundur ve daha büyük yumurtaya sahiptirler.

Dişi Çiçekler

Dişi çiçekler, dişi yani meyvesini yediğimiz meyvelerde bulunur.

Aşı Zamanları

Göz ve kaplama aşıları, dalların kabuk verdiği Nisan-Mayıs sonuna kadar ve Eylül'den Ekim sonuna kadar yapılabilir. Nisanda, ağaçlara su yürüyüp kabuklar kalkabilecek hale geldiği zaman kabuk altına çoban aşısı yapılabilir.

İncirlerde Göz Aşısı

İlkbaharda yapılan sürgün göz aşıları için aşı gözleri 1 yaşındaki sürgünlerden alınır. Sonbaharda yapılan durgun göz aşıları ise o yıl sürmüş olan taze sürgünlerin dolgun odun gözlerinden alınır.

Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Göz aşısı yaparken T şeklindeki kesiti mümkün olduğu kadar ufak tutmalı ve rafya ile sarmalıdır. 3 hafta sonra bağlar, gözün karşı tarafından bir bıçak yardımıyla hafifçe kesilerek açılır. Ertesi baharda aşıların üst kısmında bırakılan tırnaklar kesilir. Ağaçların süren sürgünleri varsa temizlenerek bütün kuvvetin aşı sürgünlerine gitmesi sağlanır.

İncirlerde Kalem Aşıları

Her çeşit kalem aşılarında pişkin boğum araları dar tam bir senelik sürgünler kullanılır ve kalemler çok defa iki göz ve bazen üç göz üzerinden hazırlanır.

Yarma Kalem Aşısı

Yarma kalem aşısı yapmak için aşılanacak kalın dallar kesilip yarılmalıdır. Ustura ile ortalarından yarılarak, ortasına bir ağaç kama yerleştirilir. Yarma, iki kenarına kabuğu tam kabuğuna gelmek üzere yerleştirilir ve kama çekilir. Kalemler sıkıca tutundukları için bağlanmalarına gerek kalmaz, açık yerler aşı macunuyla iyice kapatılır.

Çoban Aşıları Nasıl Yapılır?

Çoban aşılarında dallar kesildikten sonra kabukları üzerinden çevreye 2-4 yarık yapılır. Kalemler bu yarıklardan kabuklar hafifçe kaldırılarak kabuğun altına yerleştirilir. Rafya ile bağlanır ve açık yerler macunla kapatılır.

Kalem Aşılarının Bakımı

Kalem aşılarında nispeten büyük olan yaralar çabucak kapanmaz. Bunun için yaraların tamamen kapanmasını beklemek ve yara kapandıktan sonra tek bir "Aşı Sürgünü" bırakıp diğerlerini kesip atmak gerekir. Kalem aşılarını güneşten korumak için üzerine delikli bir kağıt örtmek iyi olur.

Ek Bilgiler

İncir ağaçlarının sağlıklı gelişimi için sulama, gübreleme ve budama gibi işlemler büyük önem taşır. Düzenli sulama, ağaçların verimliliğini artırırken, gübreleme ile toprağın besin değerini artırmak mümkündür. Budama işlemi ise ağaçların daha düzenli ve sağlıklı büyümesini sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Onuralp

19 Temmuz 2024 Cuma

İncir ağacı yetiştiriciliğinde çeşit değiştirmek için aşı kullanmak zorunda kaldım. Özellikle çoban aşısı yaparken dikkat etmem gereken en önemli noktalar nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Onuralp bey, çoban aşısı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar şunlardır: Öncelikle, kullanacağınız aşı materyalinin sağlıklı ve kaliteli olması önemlidir. Aşıyı yapacağınız yerin temiz ve hastalıksız olmasına dikkat edin. Aşılamayı güneşli ve kuru bir günde yapmayı tercih edin, çünkü bu şartlar aşının tutma oranını artırır. Aşılamada kullanacağınız bıçak ya da makas gibi aletlerin steril olmasına özen gösterin. Aşı noktalarının hava almayacak şekilde bantlanması veya mumlanması da aşının başarısı için kritiktir. Son olarak, aşılanmış bölgenin güneş yanığından ve zararlı böceklerden korunması için gerekli önlemleri almayı unutmayın. Başarılı bir aşılama süreci dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Siyah İncir Kurusu Faydaları Nelerdir?

Siyah İncir Kurusu Faydaları Nelerdir?

Güncel

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri