Kuru İncir Reçeli İncir Hakkında Genel Bilgi İncir, ılıman iklimlerde yetişen ve oldukça besleyici özelliklere sahip bir meyvedir. Halk arasında "yemiş" olarak da bilinir ve Ege ile Akdeniz bölgelerinde sıklıkla tüketilir. Kutsal kitabımızda, Tin Suresi'nde adı geçen bu meyve, solunum ve sindirim sistemleri üzerinde olumlu etkiler sağlar. İncir, taze veya kuru olarak tüketilebilir ve her iki durumda da faydaları aynıdır. İncirin başlıca faydaları şunlardır:
İncir Çeşitleri İncirin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında Bardacık, Osmanlı, Frenk, Hint, Yaban, Lop ve Beyaz incir gibi çeşitler yer alır. Kuru İncir Reçeli Yapımı İçin Malzemeler
Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır? İlk olarak incirler yıkanarak üzerindeki toz veya diğer kirlerden arındırılmalıdır. Sonrasında çok küçük olmayacak şekilde doğranmalıdır. (Çok küçük doğranması durumunda incirin çekirdekleri fazla dağılabilir ve hoş bir görüntü oluşturmayabilir.) Tencereye suyu koyun ve şekeri ekleyin. Ocağın altını açarak şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridikten sonra karışımı 10 dakika kaynamaya bırakın. Daha önce yıkayıp doğradığınız incirleri tencereye ekleyin ve üç dakika yüksek ateşte kaynatın. Ardından ocağın altını kısarak 30 dakika kadar kaynamaya bırakın. Reçel istediğiniz kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin. Kıvamını aldıktan sonra limon suyu veya limon tuzunu ekleyip üç dakika daha yüksek ateşte kaynatın. Reçeli hemen tüketeceğiniz kadarını ayırın ve kalanını kavanozlara koyun. Kavanozların kapaklarını sıcakken kapatın ve kavanozları ters çevirin. Bir gün boyunca bu şekilde bekletin. 24 saat sonra kavanozları düz çevirin. Kapakların ortaları hafif çökmüşse vakumlama işlemi başarılı olmuş demektir. Bu şekilde reçelinizi uzun süre saklayabilirsiniz. Afiyet olsun. |