İncir Ağacı Budamasıİncir yetiştiriciliği yapanlar için toprağın işlenmesi, gübreleme, sulama gibi işlemlerin yanı sıra budama da oldukça önemli bir işlemdir. İncir ağacı budaması, daha kaliteli ve bol ürün almayı sağlayan, düzenli olarak yapılması gereken bir bakım tedbiridir. İncir ağacı budaması yapılmadığında, ağacın tacı düzensiz bir şekilde gelişir. Alınan meyveler küçük ve kalitesiz olur. Verim zamanla düşer ve incir ağaçlarından alınan ürün bir yıl olur, diğer yıl olmaz. Yani periyodisite ortaya çıkar. Bu nedenle incir yetiştiriciliğinde diğer ürünlerde olduğu gibi budama yapılması karlılık oranının artmasına neden olan bakım tedbirlerinden biridir. İncir Ağacı Budaması Nedir, Neden Yapılır?İncir ağacı budaması; dal eğme, dal kesme, uç alma, dal seyreltme, dallardaki açının genişlemesini sağlama ya da dallardaki açıyı daraltma gibi işlemleri kapsayan bir bakımdır. Budamanın yapılması çeşitli nedenlere dayanır:
İncir Ağacı Budaması Ne Zaman Yapılmalı?İncir ağaçlarının budaması genellikle kışın dinlenme sürecinde, havanın fazla soğuk olmadığı dönemde yapılır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde kış fazla soğuk geçmediğinden sonbaharda incir ağaçları yapraklarını dökünce budama yapılır. Bu süreç kışın bitimiyle yani ağaçlar uyanıncaya kadar devam eder. İncir ağacı budaması, ağacın kaliteli çiçek açmasına ve alınan meyve kalitesine yansır. Genç incirler taçsız olarak düz fidan şeklinde dikilir. Ağacın ilk yıllarında gövdesinden çıkan yan dallar budanmaz. Bu dönemde kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Ağaçların alçak boyda olması, kısa dallarının olması meyvelerin bol olmasını ve erken zamanda meyve alınmasını sağlar. Ağaçlarda gençleştirme budaması, tekrar güçlü şekilde sürgünler oluşturarak, ağaçta yeni taç oluşmasına yardımcı olur. Bu sayede incir ağacından alınan verim artar ve meyvelerin kaliteleri daha iyi olur. Ancak iyice yaşlanmış, ölmeye yakın olan incir ağaçlarına böyle gençleştirme budaması yapılmamaktadır. Bu budamada ağacın buna dayanacak güçte olmasına dikkat edilir. Öncelikle kuruyan, sık hale gelmiş, birbirinin üzerine binen dallar kesilir. Kalan dallar içinde kısaltma budaması uygulanarak, ağaçtaki taç küçültülür ve tekrar güçlü sürgünlerin gelmesi sağlanmış olur. Bazen ağaçlarda budama yapıldığında, taç çift katlı olarak oluşur. Bu durumda üstteki taç atılır ve zayıflayan alttaki taçta dallarda kısa budama yapılır. Böylece ağaç güçlendirilir ve taç dengeli bir hale getirilmiş olur. Düzgün taç budamasıyla birlikte, toprak işlenir, sulama ve gübreleme yapılarak, incir ağacında yeterince dal ve dalcıkların oluşması sağlanır. İncir ağacı budaması ehil eller tarafından yapılmalıdır. |
İncir budama zamanı hakkında merak ettiğim bir konu var. İncir ağaçları hangi dönemde budanmalı? Kışın dinlenme sürecinde mi yoksa sonbaharda yapraklarını döktükten sonra mı budama işlemi yapılmalı? Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazKalgay,
İncir Ağaçlarının Budama Zamanı konusunda sorunuza yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. İncir ağaçları genellikle kışın dinlenme döneminde budanmalıdır. Bu dönem, ağaçların yapraklarını döktüğü sonbahar sonrası ve ilkbahar öncesidir. Budama işlemi, ağaçların dinlenme sürecinde, yani yaprakların döküldüğü dönemde yapılması, ağaçların daha sağlıklı bir şekilde büyümesine ve verimliliğinin artmasına katkı sağlar.
Budama İşleminin Önemi ise, ağaçların iç kısmının hava almasını sağlamak, hastalık ve zararlılardan korunmalarını kolaylaştırmak ve aynı zamanda meyve kalitesini artırmak açısından oldukça önemlidir. Kış aylarında budama yapılırken, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, don olaylarının olmadığı bir dönemde budama işlemi gerçekleştirmektir.
Umarım bu bilgiler sorularınıza yanıt olmuştur. Başka bir konuda da yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
İncir ağacı budamasının yapılmadığında meyve kalitesinin ve verimin düştüğünü söylüyorsunuz. Benim incir ağacımın tacı düzensiz gelişti ve son iki yıldır meyve alamadım. Periyodisite sorunu yaşadım mı acaba?
Cevap yazBilmen,
Evet, incir ağacının budamasının yapılmaması durumunda meyve kalitesi ve verimi olumsuz etkilenebilir. Tacın düzensiz gelişmesi ve son iki yıldır meyve alamamanız, periyodisite sorunu yaşıyor olabileceğinizi düşündürebilir. Periyodisite, meyve ağaçlarında bir yıl bol, bir yıl az meyve verme durumudur. Bu durum budama ile dengelenebilir. Bu nedenle, düzenli budama yaparak ağacın sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve verimli olmasını sağlayabilirsiniz. Bir uzmana danışarak en uygun budama yöntemini öğrenmenizi tavsiye ederim.