İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli

İncir reçeli, yapımı oldukça basit olan bu lezzetli reçeli satın alabileceğiniz gibi, ev ortamında kendiniz de yapabilirsiniz. Aşağıda incir reçeli için gerekli olan malzemeleri ve yapılış şeklini belirttik. Tarife uygun bir şekilde yaptığınız sürece çok lezzetli bir tat elde etmeniz mümkündür. Kahvaltıların vazgeçilmez reçellerinden olan incir reçelinin bedenimize oldukça çok faydası bulunmaktadır. Öncelikle yüksek bir oranda besin lifi barındırması onu diğer meyvelerden farklı kılan özelliğidir. Bu özelliği sayesinde en başta kabızlık gibi bağırsak rahatsızlığı sorunu yaşayan bireyler olmak üzere daha birçok sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunan hastalara iyi gelmesi de incirin faydaları arasında sayılmaktadır.

Fakat incirin bahsetmiş olduğumuz faydaları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Güçlü bir kemik yapısı için gereken kalsiyum, magnezyum ve de K vitamini yönüyle oldukça zengin olan incirin bu bakımdan kemik gelişimi ve sağlığına olan etkileri ve koruyucu yapısı bulunmaktadır. Düşük bir miktar kalori değerine sahip olması (1 incirin yaklaşık olarak kalori değeri 40-45'tir) sebebiyle diyet yapmak isteyen bireylerin yapmış olduğu listelerin başında gelen inciri aynı zamanda ani tansiyon yükselmelerinde ve düşmelerinde dengeleyici etkisi olduğunu da araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Şimdi de incir reçeli tarifini sizlere sunalım.

İncir Reçeli için Gerekli Malzemeler

  • 1 kg taze incir
  • 1 kg toz şeker
  • 1 litre su
  • Yarım limon suyu

İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

İncirlerinizi iyice yıkayarak sap kısımlarındaki uçların hafif bir şekilde kesilmesi gerekir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şudur: Eğer olgun incirler kullanıyorsanız, kesinlikle uç kısımlarını keserken derin bir şekilde kesmemeniz gerekir. Aksi halde incirler dağılabilir ve içi açılabilir. Ancak incirleriniz istenilen sertlikteyse derin kesmenin herhangi bir sorun yaratmayacağını söyleyebiliriz. Burada amacımız reçelin kaynama sırasında dağılmamasıdır. İçine bir miktar su ilave ederek bir miktar kaynatın ve süzgecin üzerine alarak soğumaya bırakınız. Bu şekilde yapılan kaynatma işlemi 2 kez daha tekrar edilmelidir. Bu sayede incirde yer alan acının tamamının boşaltımını yapmış oluruz ve artık son haşlamanın sonunda incirleri hafifçe sıkmak suretiyle emmiş oldukları suyunu çıkarabilirsiniz. Yine amaç acı olmasını önlemek olacaktır. Yapılan sıkma işlemi sırasında incirler buruşmuş bir halde görünebilir. Merak etmenize gerek yoktur çünkü tekrar suya koyduğunuzda suyunu çekerek eski haline dönmesi muhtemeldir.

Su ve şekeri ocağa koyduktan hemen sonra kaynamaya yakın içerisine sularını tamamen sıkmış olduğumuz incirleri ilave ediniz. Tahmini olarak 15 dakika kadar reçel kıvamına ulaşıncaya kadar iyice kaynaması gerekmektedir. Kıvamını tam anlamıyla fark edebilmek için; reçelin şurup kısmından bir çay kaşığı miktarı alarak bir miktar soğumasını bekleyin. Ardından da tırnağınızın üst kısmına bir damla damlatarak dağılıp dağılmadığını kontrol ediniz. Eğer incir reçeliniz dağılmıyorsa yani bahsettiğimiz kıvamı artık reçel kıvamına ulaşmışsa limonunu da ekleyip ortalama 4-5 dakika daha kaynatıp ocaktan alınız.

Reçeliniz soğumadan hemen önce yani sıcak bir haldeyken özellikle metal kapaklı kuru ve temiz bir cam kavanoza aktararak çok kısa bir süre içerisinde ağzını kapatmanız gerekmektedir. Burada önemli olan bir husus ise kapağının iyice kapatılıp kesinlikle havayla olan temasının yok edilmesidir. Son olarak da incir reçeli kavanozunu ters çevirmeniz gerekir. Yaklaşık olarak bir gün boyunca ters bir biçimde yerinden kıpırdatmadan bekletmelisiniz. Ardından dolabınızda saklayabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken önemli bir püf noktası ise kaynatma sırasında reçelinize kesinlikle tek bir su damlasının bile damlatılmaması gerekmektedir. Aksi halde şekerlenme ihtimali oldukça yüksektir. Artık reçeliniz hazırdır. Şimdiden yapan herkese afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hamiyet

23 Temmuz 2024 Salı

Ben incir reçeli yaparken incirlerin dağılmaması için uç kısımlarını nasıl kesmem gerekiyor? Aşamaları doğru yapmazsam reçelin kıvamı bozulur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hamiyet hanım, incir reçeli yaparken incirlerin dağılmaması için uç kısımlarını dikkatlice ve çok az kesmeniz gerekmektedir. İncirin sap kısmını ve alt uç kısmını sadece ince bir tabaka halinde kesmelisiniz. Bu şekilde incirlerin içi fazla açılmayacak ve reçel yaparken dağılmaları önlenecektir.

Aşamaları doğru yapmazsanız, reçelin kıvamı ve lezzeti etkilenebilir. İncirlerin dağılmaması için şeker oranını ve kaynama süresini de doğru ayarlamak önemlidir. Reçelin kıvamını korumak için orta ateşte ve kontrollü bir şekilde pişirmeye özen göstermenizi tavsiye ederim. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yer İnciri Nasıl Tüketilir?

Yer İnciri Nasıl Tüketilir?

Haber Bülteni