Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi

Reçelin Türk mutfağındaki yeri tartışılmaz. Biz tatlıya oldukça düşkün bir millet olarak her meyveden bir reçel çeşidi yapabiliriz. Hatta bazı sebzelerden bile reçel yaptığımız olmuştur. Dilediğimiz meyvenin ister tazesi ister kurusu olsun, çok lezzetli reçel çeşitleri hazırlamakta üstümüze yoktur. Örneğin; taze kayısı, incir, vişne, şeftali gibi hatta küçük patlıcan, taze ceviz ve benzeri birçok meyve ve sebzelerden ve bunların kurularından reçel yapmaktayız. Bugün sizinle bu meyvelerden biri olan taze incir ile hazırlanan reçel tarifini paylaşmak istiyorum. Üstelik lifli meyvelerden olan taze incir oldukça da faydalıdır. Mucizevi bir meyve olan incirin reçeli de oldukça lezzetli ve pratiktir. Eğer bağınızda veya bahçenizde incir ağacı varsa, incirler tam olgunlaşmamışken toplayıp mis gibi reçeller yapabilirsiniz. Eğer incir ağacınız yoksa, en yakın semt pazarının yolunu tutup en taze incirleri seçin. Dikkat edin, tam olgunlaşmamış olsun, yoksa incirleriniz reçelin içerisinde dağılır. Paylaştığım taze incir reçeli tarifi ve püf noktalarına tamamen uyarak, çok lezzetli ve hata oranı olmadan reçel yapabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 2 kilo taze incir (mümkünse ham kavak inciri)
  • 2 kilo toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limon suyu veya birkaç parça limon tuzu
  • Dilerseniz üç-dört yaprak ıtır otu veya reyhan

Taze İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle taze incirleri güzelce yıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Ardından reçeli kaynatacağımız derin bir tencereye taze incirleri koyup üzerine toz şekeri ekliyoruz. Kapağını kapatıp serin bir yerde yaklaşık bir gün bekletiyoruz. Şeker iyice eriyip sulanınca, tencereyi ateşe koyup kaynatıyoruz. Kaynayan reçelin altını kısıp kaynamaya bırakıyoruz. Reçel kaynarken köpükleri kaşıkla toplayıp alıyoruz. Reçel kaynarken kaşıkla karıştırmak yerine ince bir oklava kullanmak daha iyidir. Özellikle demir kaşık veya kepçe kullanmamamız incirlerin dağılmasına neden olacaktır. Reçelin şerbeti kıvam aldığında, reçelden bir kaşık alıp servis tabağına koyuyoruz. Reçel tabakta hemen dağılırsa, biraz daha kaynaması gerekiyor demektir. Reçel ağır ağır dağılırsa, reçel olmuş demektir. Reçeli ocaktan indirmeden limon suyu veya limon tuzunu ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz. Ocaktan indirdiğimiz reçelin içerisine dileğimize göre ıtır otu veya birkaç tutam reyhan atıp bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Yıkayıp kuruttuğumuz cam kavanoza reçelleri sıcak veya soğuk olarak doldurup ağzını kapatıyoruz. İçerisine eklediğimiz otları bir müddet sonra çıkarıyoruz, yoksa acı olabilir. Hazırladığımız reçeli serin yerde muhafaza edip uzun süre tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet Murat

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Taze incirleri yıkarken suyun sıcaklığı önemli mi, yoksa soğuk suyla yıkamak yeterli mi? Ayrıca, şeker oranını azaltabilir miyiz, yoksa reçelin kıvamı bozulur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mehmet Murat,

Taze incirleri yıkarken suyun sıcaklığı önemlidir. Soğuk suyla yıkamanız yeterlidir, çünkü sıcak su incirlerin yapısını bozabilir ve besin değerlerini azaltabilir. ޞeker oranını azaltmak mümkündür, ancak reçelin kıvamında ve tadında bazı değişiklikler olabilir. ޞeker, reçelin kıvamını ve dayanıklılığını sağlayan önemli bir bileşendir, bu nedenle şeker oranını azaltırken dikkatli olmanız önerilir. ޞeker oranını azaltmak isterseniz, pektin veya limon suyu gibi kıvam arttırıcılar kullanabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İncir Kaç Kalori?

İncir Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yer İnciri Nasıl Tüketilir?

Yer İnciri Nasıl Tüketilir?

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hamilelikte İncir Tüketmenin Faydası

Hamilelikte İncir Tüketmenin Faydası

İncir Yağı Faydaları Nelerdir?

İncir Yağı Faydaları Nelerdir?