İncir Meyvesi
İncir Meyvesi, Dutgiller familyasından gelen ana vatanı Güneybatı Asya olan ağaç nitelikli bir bitkide yetişen incir meyvesi, ülkemizde en çok Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Oldukça büyük bir ticari öneme sahip olan bu meyve bazı yörelerde yemiş olarak bilinir. Aydın ve İzmir yöresinde sık yetiştirilen incir meyvesi, taze ve kurutulmuş olarak tüketilebileceği gibi ezmesi, reçeli, kompostosu ve pekmezi yapılarak da tüketilmektedir.
Şahane lezzeti ile aynı zamanda tatlı ve hamur işlerinde de kullanılır. Lif oranı oldukça yüksektir. B1, B2, B3, B6, C vitamini ve folik asit bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Sağlık açısından oldukça faydalı olmasına rağmen oldukça düşük kalori değerine sahip olduğu için kilo problemi olan kişilerde rahatlıkla bu meyveyi tüketebilir.
İncir meyvesinin besin değeri, 1 adet taze incir, 0.5 gram protein, 22.4 mg kalsiyum, 10.9 mg magnezyum, 149 mg potasyum, 0.2 mg demir, 0.1 mg bakır, 9 mg fosfor, 0.1 mg manganez, 0.3 mg niasin, 47 kalori, 3 gram lif, 0 gram yağ, 16 gram şeker, 90.9 IU A vitamini 0.2 mg B5 vitamini, 0.1 mg B6 vitamini, 1.3 mg C vitamini, 3 mcg K vitamini içerir.
İncir meyvesi sağlığa faydaları nelerdir?- Taze ve kuru incir meyvesi içerisinde bulunan yüksek miktardaki protein, vitamin ve mineraller sayesinde vücut hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
- Düzenli bir şekilde tüketildiği takdirde yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
- Sindirim sisteminin çalışması için ihtiyacı olan lif oranını sağlayan incir sindirim sistemi problemleri ortadan kaldırır ve yine yüksek miktarda lif özelliği sayesinde vücuda giren kolesterolün kana karışmadan vücuttan atılmasına katkı sağlar.
- Yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor içermesi bakımından kemik ve diş sağlığı açısından oldukça önemli bir meyvedir.
- Vücudun bakterilere karşı koruyan incir meyvesinin içerisinde bulunan benzaldehit maddesi kanserli hücrelerin büyümesini engelleyerek kansere karşı vücudu korur.
- Vitamin ve mineral deposu olduğu için vücuda enerji verir, zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelir.
- Kış aylarında vücudun hastalıklara karşı direncini artırarak nezle, grip ve bronşit gibi birçok hastalığa karşı vücudun dayanıklı olmasını sağlar.
- Balgam söktürücü ve yumuşatıcı özelliğe sahiptir.
- Yağ oranının düşük olması bakımından iyi bir diyet ürünüdür.
- Yüksek lif oranına sahip olması vücuda alınan şekerin vücut tarafından emilimini yavaşlatır. Bu nedenle Tip 2 diyabet hastaları açısından oldukça faydalıdır.
- Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık problemine karşı oldukça faydalıdır.
- Taze incir ezilerek cilt üzerindeki aknelerin üzerine sürülüp 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkandığında cilde temizlik ve parlaklık kazandıracağı için yüz maskesi olarak da kullanılabilir.
İncir meyvesinin zararları, her meyve gibi incir meyvesinin de aşırı olarak tüketilmesi vücudun ihtiyaç duyduğu lif oranının fazla olmasına yol açar. Bu durumda ishal problemine neden olabilir. Aynı zamanda bu meyve tüketilirken kan şekerinin kontrol altında olması için ilaç kullanan kişilerde ortaya çıkacak yan etkiler konusunda mutlaka doktordan bilgi edinilmelidir.
20.01.2024 11:51:10
İncir Meyvesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|