{ "title": "Yeşil İncir Reçeli", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/yesil-incir-receli.gif", "date": "21.01.2024 15:40:36", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Reçel; Çeşitli meyvelerin ya da sebzelerin su ve şeker karıştırılarak ateşte kaynatılması ile elde edilen bir çeşit tatlı yiyecektir. Reçelin tarihi çok eskilere kadar uzanmaktadır. İlk zamanlar bazı meyveler bal şerbetiyle kaynatılır ve güneşte dinlendirmeye bırakılırdı. Fakat bu uygulama zamanına göre biraz lüks ve maliyetli olmaya başlar. Daha sonraki zamanlarsa şekerin bugünkü şekliyle üretilmesi, meyvelere lazım gelen tatlı suyun kolayca temin edilmesi reçel yapımını yaygınlaştırmıştır.

İncir; Ana vatanı doğu Akdeniz ve güneybatı Asya olan, ağaç ya da ağaççık olarak nitelendirilen aslında bir bitki türü ve bu türün meyvesidir. Dutgiller familyasından olup 750-800 kadar çeşidi vardır ve bu türlerin içinde incir (Ficus) ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. Dişi ve erkek (Yabani) olarak ağaçları iki çeşittir. Aynı ağaç üstünde hem dişi hem erkek nitelikli dallar bulunmaz. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve çoktur, erkek ağaçların meyveleri ise ufak ve az olmakla beraber dişi ağaçların meyvesi gibi yenilebilir lezzette değildir. Ancak tozlaşma için gereklidir.

Lezzetli bir reçelde erkek olan incirden elde edilmekte, reçel için incirlerin ham, erkek ve de olmamış olanını tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu bilgileri verdikten sonra tarifimizde tabi ki yabani incir üzerinden yapacağız. Biraz zahmetli olduğundan, reçel yapacaklara şimdiden kolay gelsin.

Yeşil İncir Reçeli Yapmak İçin Gerekli Malzemeleri
Yeşil İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

İncirleri bol su ile yıkayalım, incirde bulunan odunumsu sap bölümleri temiz bir makas yardımıyla derin olmayacak şekilde kesin (Derin kesilen incirler genelde dağılır). Tencereye alınarak 1-2 dakika kaynatın ve yaban incirleri hafif acımsı olduğundan acılığının gitmesi için suyunu değiştirerek bu işlemi aynı şekilde 2 kez daha tekrarlayın. İncirin içindeki acı suyun çıkması için son haşlamadan sonra elinizle hafif sıkarak incirlerin emdiği suyun çıkmasını sağlayın buruş buruş olacaklardır.

Tencerenize 2,5 litre suyu, 4 kg toz şekeri döküp kaynatın, kaynayan şerbete suları sıkılmış olan incirleri ekleyip yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynamaya bırakın. Kaynama esnasında yüzeye çıkan incirleri bir tahta kaşık yardımıyla incitmeden batmasını sağlayın. 1 çay kaşığı limon tuzu ve karanfilleri ekleyip 5 dakika kadar daha kaynatın. Bundan sonrası, arzu ederseniz reçel henüz sıcakken kavanozlara alıp kapaklarını hemen kapatıp ters çevirerek saklayabilir ya da güneşte dinlendirip, soğutarak kavanozlara alabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }