{ "title": "Yer İnciri", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Yer-Inciri-55.jpg", "date": "21.01.2024 20:01:44", "author": "Figen Canbolet", "article": [ { "article": "Yer İnciri, bu bitki türü ülkelere ve bölgelere göre çeşitli isimler ile anılır. Bunlardan bazıları, cennet meyvesi, Hint inciri, dikenli incir, Mısır inciri, Pabuç inciri, kaynana dili, kürek yemişi sayılabilir. Yer inciri tam bir şifa deposu olarak bilinir ve yapılan araştırmalarda Aloe vera bitkisinden fayda olarak daha çok yararlanıldığı söylenmektedir. Tabiatta kendiliğinden yetişen bu türün özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlar kadar etki gösterdiği bildirilmiştir. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege bölgesinde, Adana, Antalya ve Mersin de yetişen yer incirine, Türkiye'nin her yerinde rastlamak mümkündür. Yer inciri dikenli ve kaktüsgillerdendir dolayısı ile hasadı yapılırken, meyvelerini toplama aşamasında çok dikkat edilmelidir. Dış tarafında mevcut olan dikenleri vücuda battığında hem can acıtıcı hem de çok yakmasıyla bilinir, bu özelliğinden dolayı yer incirini bahçelerine çit gibi dikerek de faydalanırlar. Sıkça yetiştiği bölgelerde, yer inciri yöre halkının geçim kaynaklarından biridir. Yer incirinin faydaları sıralandığında bağırsakları rahatlatıcı ve düzenleyici özelliği nedeni ile kabızlık sıkıntısı olan kişilere şiddetle önerilir. Bunun yanında, stres, yorgunluk ve bitkinlik için kullanılmaktadır. Özellikle yaz sıcaklarının insan vücuduna en büyük yan etkisi bitkilik ve halsizlik vermesidir, bundan dolayı yer incirinin tüketimi yaz aylarında çok fazlalaşır.

Birçok insanın en büyük sıkıntısı olan kolesterol ve şeker rahatsızlığına da iyi geldiği bilinmektedir. Yer inciri tüketiminin bir başka faydası ise cilde görülmektedir. Kırışıklıkların azalması ve önlenmesi için, cilde tazelik ve parlaklık vermesi için kullanılan kozmatik ürünlerinin, içine artık yer inciri de ilave edilmeye başlanmıştır. Yer incirinin saçlara da faydası olduğu söylenilmektedir. Bayanlar için tam bir güzellik kaynağı olarak görülmektedir.

Yer İnciri Nasıl Tüketilir

Dış kabukları soyularak yenen yer inciri özellikle yaz aylarında satıcıların buz parçacıkları ile sunmaları yer incirine ayrı bir lezzet katıyor. Yer incirinin yaprağının kaynatılıp çok iyi bir vücut nemlendiricisi hazırlanmaktadır ve cildi çok uzun süre kurumadan korumaktadır. Diğer bitkilere oranla yer inciri bünyesinde daha fazla su tutma özelliğine sahip bir bitki türüdür. Dolayısıyla bu bitki cilde sürüldüğünde hem cildin nemini uzun süre koruyor hem de oluşan ve oluşacak kırışıklıklara önlem niteliği taşıyor. C vitamini bakımından zengin olan yer incirinin ağız yolu sureti ile tüketilmesi bağışıklığı kuvvetlendirip, olası üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmada önemli bir faktör olarak biliniyor. İçinde bulunan çekirdeklerinde tüketilmesini uzmanlar özellikle tavsiye ediyor, diyet yapanlar içinde yararlı bir besin olan yer inciri hissedilen açlığı bastırma özelliğine sahip olduğundan günde 1-2 adet bu meyveden yemeleri öneriliyor.
" } ] }