{ "title": "Yaş İncir Reçeli", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Yas-Incir-Receli-41.jpg", "date": "21.01.2024 13:08:13", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Yaş incir reçeli, günümüzde hemen her meyvenin hatta sebzelerin bile artık reçeli yapılmaktadır. Patlıcan reçeli, kabak reçeli, zeytin reçeli, havuç, kestane, gül, vişne, karpuz kabuğu, limon, çilek, armut, ayva ve aklınıza gelebilecek daha birçok meyveden yapılan reçeller. Yaş incir reçeli de yapılan bu reçellerden biridir. Açıkçası benim en sevdiğim reçellerin de başında geldiğini söyleyebilirim. Kuru incir ile yapılan reçel de çok güzel ve lezzetli oluyor fakat taze incir ile yapılanın hem tadı hem görünüşü hem de aroması daha farklı ve güzel diyebilirim. Daha çok kahvaltı sofralarında tükettiğimiz reçelleri pastalarda, kek ve kurabiye yapımında da değerlendirip farklı lezzetler yaratmamız mümkün. Aynı zamanda sağlığımız açısından da oldukça faydalı olan incir, içerdiği yüksek miktarda lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlık sorununa iyi gelir, vücudu güçlendirir ve enerji verir, bedensel, zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcı olur, halsizliğe, unutkanlığa iyi gelir, boğazı yumuşatarak öksürük sorununa iyi gelir ve boğaz ağrılarını dindirir, kansere karşı koruyucudur, vücuttaki bakteri ve virüslerin çoğalmasına engel olur, soğuk algınlığına ve bronşite iyi gelmektedir. Bu kadar faydalı bir meyvenin reçelini yapmamak olmaz sanırım. Şimdi taze incir reçelinin malzemelerine ve yapımına geçelim.

Yaş incir reçeli için gereken malzemeler
Yaş incir reçeli nasıl yapılır?

Taze incir reçeli yaparken alacağınız incirlerin sert ve olgunlaşmamış olmasına (Yemyeşil olmasına) dikkat etmek gerekir. Bir de çok büyük alınmamalı küçük olanlar tercih edilmeli. İncirleri güzelce yıkayıp geniş bir tencere içine alıyor ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek ocağın üzerine koyuyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar kaynatılan incirler yumuşayınca ocaktan alınır ve süzülür. Süzgeç içindeki incirleri kenara alarak şerbetini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şerbeti ve incirleri alacak büyüklükte bir tencere içine şekeri ve suyu koyarak ocağa koyup karıştırıyoruz. Yavaş yavaş karıştırarak ve orta ateşte kaynattığımız şerbet kıvamını almaya (Koyulaşmaya) başladığında süzülmüş olan incirleri şerbetin içine atıyoruz. 5 dakika kadar yüksek ateşte kaynattığımız reçelin altını kısıyor ve bu şekilde yaklaşık yarım saat kadar daha ara ara karıştırarak pişiriyoruz. Reçeli çok fazla karıştırmamaya dikkat edelim çünkü yumuşamış olan incirler dağılabilir ve servis ederken pek hoş görünmezler. Kıvamı tam olarak oturan reçelin içine yarım limonun suyunu da ilave ederek 5 dakika daha kaynatıyoruz. Ocağın altını kapatarak reçeli soğuması için bekletiyoruz. Reçelin üzerinde köpükler varsa köpükleri alıyoruz ve soğuduktan sonra cam kavanozlara doldurarak kapağını kapatıyor, serin bir yerde muhafaza ediyoruz.

Afiyet olsun.

" } ] }