{ "title": "Kuru İncir", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/kuru-incir.jpg", "date": "21.01.2024 01:51:17", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Kuru İncir, yüksek bir miktarda besin lifi içermesi ve ilk sırada kabızlık rahatsızlığı olmak üzere farklı sindirim sistemi sorunlarına iyi gelmektedir. Fakat incirin sağlığa yararları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Güçlü kemiklere sahip olmak için gerekli olan magnezyum, K vitamini ve kalsiyum açısından zengin olan incir kemik sağlığı içir yardımcı meyveler içinde yer almaktadır. Kalori değeri oldukça düşük olması (1 incir yaklaşık 40-45 kalori) sebebiyle diyet listelerde vazgeçilmez olan incir bununla beraber tansiyonu düşürmek için de tüketilmektedir.

Kuru İncirin sağlık için sağladığı faydaları nelerdir?

Kabızlık: Kabızlık yetersiz besin lifi tüketimi ve bedenin ihtiyacından daha az oranda sıvı tüketmek nedenden ötürü sertleşmiş olan dışkının bağırsaklardan zorlayarak geçmesiyle oluşur. Yeme içme alışkanlıkları kabızlığın oluşmasında başlıca sebeptir. Düzgün olarak çalışan bir sindirim sistemi ve düzenli bir şekilde tuvalete çıkabilmek için öncelikle besin lifi yönünden zengin sebze ve meyveler tüketilmeli, bununla beraber gün içinde tükettiğimiz su miktarını artırmalıyız. Tam bu noktada yüksek miktarda besin lifi içeren incir, kabızlığın önlenmesi için tüketilmesi önerilen meyvelerin en başında gelmektedir.

Tansiyon: İncir potasyum yönünden de oldukça zengin bir meyve türüdür. Potasyum minerali kan basıncının (Tansiyonun) dengeli bir hale gelmesinde yardımcı olmaktadır. Günümüz yaşamında beslenme, genel olarak bakıldığında daha az miktarda potasyum içeren meyve ve sebze, sodyum maddeleri içeren hazır gıdalar, konserve ürünü besin ve atıştırmalık içerdiği için tansiyonun yükselmesi en yaygın görünen sağlık sorunlarının başında gelir. Düzenli bir şekilde potasyum yönünden zengin sebze ve meyve çeşitleri yemek (Beyaz fasulye, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, muz, mantar.) kan basıncının yükselmesine ve bu sebepten dolayı gelişen damar ve kalp hastalıklarını önlemek için tüketilecek olan yardımcı nesnelerin başında gelmektedir.

Diyabet (Halk arasında bilinen ismiyle şeker hastalığı): Diyabetik beslenme listesinde uygun bir meyve kullanılmak isteniyorsa incir bunların en başında yer almalıdır. Besin lifleri yönünden çok zengin bir meyve olan incir gıdalardan alınmakta olan şekerin sindirilmesinin ve beden tarafından emilmesini yavaşlatmaktır. Bu özelliği sebebiyle tip 2 diyabet hastalığı bulunanlar ile tip 2 diyabet oluşma riski olan kişilere önerilen meyveler arasında yer alır.

Kemik Sağlığı: Tüm sebze ve meyveler kemiğin sağlığı yönünden katkıda bulunmaktadır ve kemikte meydana gelen hastalıklardan korunmamıza yarar sağlar. Fakat incirin magnezyum, K vitamini ve kalsiyum içermesinden dolayı bu meyvelerin arasında daha özel bir yerde bulunmaktadır. Magnezyum kalsiyumun beden tarafından kullanılmasına yardımcı olmasını sağlarken, K vitamini ise kalsiyumun el ve ayakta bulunan kemiklerin güçlendirmesini sağlamaktadır.

Demir: 1 tane incir vücudun günlük demir ihtiyacının yaklaşık olarak %1'ini karşılamaktadır. Demir eksikliği sebebiyle demir yönünden zengin meyve ve sebzeler tüketiyorsanız bu listenin en başına muhakkak incir eklenmelidir.

Kilo Verme: Besin lifleri yönünden zengin gıdalar tüketmek sindirimin yavaşlamasını ve kan şekerinde yaşanan dalgalanmaları önler. Bu sayede vücut yeteri kadar besin lifi alındığı için tokluk hissi daha çok sürer. Bundan dolayı gün içerisinde az yemek tüketerek daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Yüksek miktarda lif barındıran incir hem çok lezzetli bir atıştırması yönüyle hem de insanı daha uzun süreler tok tutması yönüyle kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
" } ] }