{ "title": "Kuru İncir Reçeli", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/kuru-incir-receli(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:14:04", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kuru İncir Reçeli, tarifimize başlamadan önce İncir hakkında biraz bilgi verelim. İncir reçeli sabah kahvaltılarımızın en güzel reçellerinden birisidir. Sabah kahvaltısında yenilen incir reçeli gün boyu enerji verir. İncir halk arasında yemiş olarak da bilinen ılıman iklimlerde yetişen son derece besleyici olmasının yanı sıra hem solunum sistemi hem sindirim sistemi için çok faydalı bir meyvedir. Kutsal kitabımızda tin suresinde adı geçen incir, Ege ve Akdeniz bölgeleri ikliminde yetişen ve bu bölgelerde sevilerek yenilen vazgeçilmez meyvelerindendir. Faydaları oldukça çoktur. Başlıca faydalarından birkaçını yazalım. Taze incir bağırsakları yumuşatır kabızlığa çok faydalıdır, mide tembelliği ve sindirim zorluğuna birebir etkilidir, boğaz ağrılarında, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklarda göğsü yumuşatır, balgam söktürücü özelliğinden dolayı rahatlama sağlar, enerji deposu gibidir incir vücuda enerji verir hastalık sonrası verdiği enerji ile hastanın bir an önce toparlanmasını sağlar ve ayrıca ayrıca sütü az gelen kadınların yemesi halinde sütü çoğaltıcı etkisi vardır. İncir gerek taze gerekse kuru olarak tüketilebilir her iki durumda da etkisi aynı olacaktır. İncirin Birkaç çeşidi vardır, bunlardan bazıları şöyledir. Bardacık, Osmanlı, Frenk, Hint, yaban, lop ve beyaz incir gibi incir çeşitleri vardır. İncir hakkında bu kadar söz üzerine incir reçeli tarifi vermeden de olmaz elbet.

Kuru İncir Reçeli Yapımı İçin Malzemeleri
Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle incirler üzerinde toz veya benzeri şeylerden arındırılmak için yıkanmalıdır. Çok küçük olmayacak şekilde doğranır, (Çok küçük doğranması durumunda incirin çekirdekleri çok dağılacağı için güzel bir görüntü vermeyebilir)

Tencereye suyu koyun ve şekeri ekleyin, ocağın altını iyice açın ve şeker eriyene kadar karıştırın, 10 dakika kaynamaya bırakın, daha önce yıkayıp temizlediğiniz ve doğradığınız incirleri içine atın, üç dakika yüksek ateşte kaynamaya bırakın, daha sonra ocağın altını kısarak 30 dakika kadar kaynamaya bırakın, reçel istediğiniz kıvama gelinceye kadar kaynatmaya devam edin, limon veya limon tuzunu da ekleyip üç dakika daha yüksek ateşte kaynatın, hemen kullanacağınız kadarını ayırıp diğerini kavanozlara koyun ve ağızlarını sıcak olarak hemen kapağını kapatın kavanozları ters çevirin bir gün boyunca hiç dokunmayın, bir gün yani 24 saat sonra kavanozları düz çevirin kapakların ortaları hafif çökmüşse vakumlanma işlemi tamamlanmış demektir, reçeliniz bu şekilde uzun bir süre saklamanıza hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }