{ "title": "İncir ve Zeytinyağı", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Incir-Ve-Zeytinyagi-75.jpg", "date": "21.01.2024 22:49:06", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "
İncir ve Zeytinyağı, her ikisi de oldukça faydalı besinlerdir. İncirin ve zeytinin bir arada anıldığı Kuranı Kerim'de ayet de vardır. İncir ve zeytinyağının birçok şifasına dair halk arasında söylemler olduğu bir gerçektir. Bunlardan bazıları şunlardır, İncirin tazeyken sütünün sıkılması siğile iyi gelebilir. İncir yaprağı lapa yapılarak yaraya iyi geldiği söylenmektedir. İncirin ve zeytinyağının faydaları ayrı ayrı çok olduğu gibi bir arada da kür olarak değerlendirilebilir. İncir taze ve kuru olarak tüketilebileceği gibi birçok türü vardır. Zeytinyağının da diğer yağlara nazaran en sağlıklısı olduğu bilinmektedir.

İncir ve zeytinyağı kürü nasıl yapılır?

Doğal olarak güneşte kurutulmuş incir, akşam bir kâse organik zeytinyağının içine konulur. Bir gün sonra akşam yenir. Gece tekrar incir konulur. Bir gün sonra yenilir. Bu işlem altı ay devam edilir. Bu kürün bay ve bayanlara iyi geldiği, akciğere faydalı olduğu, balgam söktürücü olduğu, bronşite iyi geldiği hakkında genel bir yargı vardır. Bu kürün tarifine benzer bir tarif de şöyledir. İki incir küp-küp doğranır, bir bardak saf zeytinyağının içinde 3-5 gün bekletilir. Zeytinyağıyla birlikte yutulacak şekilde yenilir. Bu kür sabah akşam yemeklerden önce aç karna düzenli olarak tüketilir. Zararı ve yan etkisi olmadığı için uzun süre devamında sakınca yoktur. Kabızlığa iyi geldiği, bronşları yumuşatma özelliği olduğu, boğaz ağrısına iyi geldiği düşünülmektedir.

İncir; meyvesi Akdeniz ve Asya ülkelerinde yetişen, küçük büyük ağaç şekilleri olan bir bitki türünün meyvesidir. İncir ağacının dişi ve erkek olan türü vardır. Dişi ağacın meyvesi büyük ve çoktur. Erkek ağacın meyvesi küçük ve azdır. İncirin içinde şeker, A-B-C vitaminleri, magnezyum, potasyum, fosfor ve birçok mineral bulunmaktadır. Dünyada en çok Türkiye'de ülkemizde ise en çok Ege Bölgesinde ve özellikle Aydın'da yetiştirilmektedir.

Zeytinyağı: Zeytin ağacının meyvesi olan zeytinden üretilen yeşil ve sarının tonlarında sıvı yağ türüdür. Zeytinyağı çok farklı şekillerde üretilebilmektedir. Ülkemizde Akdeniz iklimi yaşanması bakımından, zeytin ve dolayısıyla zeytinyağı üretimine uygundur. Özellikle Balıkesir Edremit ilçesinin zeytinyağı meşhurdur. Ülkemizin zeytinyağı üretiminde dünya'da 5. Sırada olduğu bilinmektedir. Zeytinyağının en bilinen türleri rafine ve sızma olanıdır. Omega 3, A ve E vitamini içerir. Safra söktürebilir ve bağırsak kabızlığını önler. Böbrek ve safra taşı sancısına iyi geldiği söylenebilir. Diğer yağlara göre pahalı olsa da vücut için faydalı yağları barındırdığı için tüketimi sağlık açısından uygundur.
" } ] }