{ "title": "İncir Uyutması", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/incir-uyutmasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:05:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İncir uyutması, yöresel tatlılarımızdan biridir. Ülkemizde çoğu yörede yapılan ve çeşitli isimlerle anılan bu tatlıyı severek yiyeceğinizi düşünüyoruz. İncir telemesi, incir dondurması gibi isimlerle de bilinir. Tatlılar bildiğiniz gibi şekerle hazırlanır. Ancak incirin kendi tadı nedeniyle şekeri çok kullanmıyorsunuz. Hatta fazla tatlı sevmeyenler hiç kullanmasalar bile olur. İncir uyutması sütle incirin güzel bir buluşmasıdır. Tatlıyı hazırlarken bazı püf noktalarını dikkat ederseniz, ortaya nefis bir lezzet çıkacaktır. Tatlının içindeki incirlerin dişe gelmesi önemli, bu nedenle incirleri ezerken buna dikkat etmelisiniz. Tatlının malzemeleri de oldukça az olduğundan, elinizin altında kuru incir varsa hemen yapmaya başlayabilirsiniz. Üstelik fazla zamanınızı almadan nefis bir tatlı yapacaksınız. Biz tarifin içine 1 yemek kaşığı şeker kullandık. Daha tatlı olmasını arzu ederseniz, içine biraz da pekmez koyabilirsiniz. Pekmez ve incir oldukça yakışan malzemelerdir. Dilerseniz incir uyutması tarifini birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

İncir uyutması için gerekli malzemeler
İncir uyutması nasıl yapılır?

Önce kuru incirlerin üzerine sıcak su dökün. Bu şekilde en az 1 saat incirler yumuşaması için beklemelidir. Daha sonra incirleri küçük parçalar halinde doğrayın. Bir tencerenin içinde sütü kaynaması için ocağa alın. Kaynayınca doğradığınız incirlerin üzerine 1 su bardağı sütü alarak dökün. Şimdi elinizle incirleri ezmeye başlayın. Bu aşamada karıştırıcı kullanmanızı ve eldiven takmanızı önermiyoruz. Hem incirlerin tatlıyı yerken dişe gelmesi için hem de plastik eldivenlerin tatlının lezzetini bozmaması için bunu yapmanız gerekir. Elinizle incirleri iyice ezmelisiniz.

Ezilen incirleri tencerede kaynamış sütün içine koyun. Toz şekeri de ilave edin. Bunu bir el çırpıcısını kullanarak 3-4 dakika karıştırın. Bunu hazırladığınız kaselere paylaştırın. İncir uyutması oldukça doyurucu ve tatlı bakımından herkesi tatmine edeceğinden küçük kaseler kullanmanızı öneririz. Kaselerin üzerini örterek 2 saat kadar dinlenmelerini sağlayın. Tatlının kıvamı aynı muhallebi gibi olur. Sulu kıvamda olmasın. Daha sonra incir uyutması tatlısını buzdolabına koyarak, yine 2 saat kadar dinlendirin. İkramınızı yapacağınız zaman kaselerin üzerini dövülmüş cevizle, iri ceviz ya da Antep fıstığı gibi süslemelerle servis edebilirsiniz. Oldukça sağlıklı olduğundan, tatlınızı herkes beğenecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }