{ "title": "İncir Sineği", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Incir-Sinegi-57.jpg", "date": "20.01.2024 18:52:10", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
İncir Sineği, incir sineğinin diğer adı incir arısıdır. İncir sineği erkek incirlerin dişi incirleri döllemesinde görev yapan polenleri taşıyan sineklerdir. Bir incir ağacındaki çiçeklerin dişileri erkeklerden daha erken halde olgunlaşıp üremeye hazır hale gelirler. Erkek çiçekler olgun hale gelene kadar dişi çiçekler döllenme dönemleri kapatmış olurlar. Bu durumda incir ağacı kendi başına döllenemez ve meyve veremez. Her incir ağacının farklı zamanlarda olgunlaşması aralarındaki döllenmeyi mümkün hale getirir. Bu durumda bir incir ağacının dişi çiçekleri başka bir incir ağacının erkek çiçekleri tarafından döllenir. Hal böyle olunca erkek incir çiçeklerinin polenlerini taşıyacak bir aracı olması gerekir, bu aracı da incir sineğidir

İncir sineği nedir özellikleri nelerdir?

İncir sineklerinde de incir ağacının tam tersi bir durum mevcuttur. Doğadaki dengenin akıl almazlığını buradan anlayabiliriz. İncir meyvesinin içindeki larvalardan en önce erkek incir sinekleri çıkar ve hemen yiyecek aramaya başlarlar. Erkek incir sinekleri, olgunlaşmış haldeki dişi incir çiçeklerini bulur ve karınlarını doyururlar. Karınları doyan erkek incir sinekleri bu sefer çiftleşmek isterler, ama bu seferde dişi sinek larvaları henüz yeterli olgunluğa erişmemişlerdir. Bu durumda dişi erkek sineği spermlerini olgunlaşmamış dişi incir sineği larvalarının üzerine bırakarak incirden bir delik açıp uçup giderler. Dişi incir sinekleri olgunlaştığında döllenmiş yumurtaları ile baş başa kalırlar. Fakat dişi incir sineklerinin bulunduğu incirin içi geçmiş ve incir sinekleri için besin değeri kalmamıştır. İncir çiçekleri artık olgunlaşmış ve içlerinde de bir yığın polen vardır. Dişi incir sinekleri beslenebilmek için erkek incir sineklerinin açtıkları delikten dışarı uçarak başka bir incir ağacının meyvesine giderler. Bulundukları yerden ayrılırken de erkek incir çiçeğinin polenlerini de karınlarının altındaki keseye doldurarak, yanlarında götürürler.

Dişi incir sineği gittiği incir ağacında olgunlaşmış meyveleri bulur ve karnını doyurur, bu sırada bazı incirlere kendi ogunlaşmış yumurtalarını yerleştirir, bazılarına da geldiği ağaçtan getirdiği polenleri bırakır. Böylece incir döllenir. İncir sineği bunu yaparken tamamen kendi çıkarını düşünür. İncir sineğinin amacı larvalar yumurtadan çıktıklarında aç kalmasınlar ve olgunlaşmış incir bulabilsinler diyedir ve artık döngü bu şekilde tamamlanmış olur ve sürekli bu şekilde devam eder.

Dişi incir sineği yavrularının yumurtalarından çıktıktan sonra beslenebilmeleri için bir incir ağacından diğerine uçarak sürekli kanatlarını çırpar. Böylece kanatlarındaki polenlerle döllenmeyi sağlar. Buna karşılık incir ağacı da sinek larvalarını barınma ve yiyecek sağlayarak borçlarını öderler.
" } ] }