{ "title": "İncir Reçeli", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/incir-receli(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:56:39", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "İncir Reçeli, yapımı oldukça basit olan bu lezzetli reçeli satın alabileceğiniz gibi isterseniz ev ortamında kendiniz de yapabilirsiniz. Aşağıda incir reçeli için gerekli olan malzemeleri ve yapılış şeklini belirttik. Tarife uygun bir biçimde yaptığınız sürece çok lezzetli bir tat elde etmeniz mümkündür. Kahvaltıların vazgeçilmez reçellerinden olan incir reçelinin bedenimize oldukça çok faydası bulunmaktadır. Öncelikle yüksek bir oranda besin lifi barındırması onu diğer meyvelerden farklı kılan özelliğidir. Bu özelliği sayesinde en başta kabızlık gibi bağırsak rahatsızlığı sorunu yaşayan bireyler olmak üzere daha birçok sindirim sistemi rahatsızlıkları bulunan hastalara iyi gelmesi de incirin faydaları arasında sayılmaktadır.

Fakat incirin bahsetmiş olduğumuz faydaları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Güçlü bir kemik yapısı için gereken kalsiyum, magnezyum ve de K vitamini yönüyle oldukça zengin olan incirin bu bakımdan kemik gelişimi ve sağlığına olan etkileri ve koruyucu yapısı bulunmaktadır. Düşük bir miktar kalori değerine sahip olması (1 incirin yaklaşık olarak kalori değeri 40-45'tir.) sebebiyle diyet yapmak isteyen bireylerin yapmış olduğu listelerinin başında gelen inciri aynı zamanda ani tansiyon yükselmelerinde ve düşmelerinde dengeleyici etkisi olduğunu da araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Şimdi de İncir reçeli tarifini sizlere sunalım.

İncir reçeli için gerekli olan malzemeler
İncir reçeli nasıl yapılır?

İncirlerimizi iyice yıkayarak sap kısımlarındaki uçların hafif bir şeklide kesilmiş olması gerekir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şudur. Eğer olgun incirler kullanıyorsak kesinlikle uç kısımlarını keserken derin bir şekilde kesmememiz gerekir. Aksi halde incirimiz dağılıp içi açılabilir. Ancak incirlerimiz istenilen sertlikteyse derin kesmenin herhangi bir sorun yaratmayacağını söyleyebiliriz. Burada amacımız reçelin kaynama sırasında dağılmamasıdır. İçine bir miktar su ilave ederek bir miktar kaynatın ve süzgünün üzerine alarak soğumaya alınız. Bu şekilde yapılan kaynatma biçimi 2 kez daha tekrar edilmesi gerekir. Bu sayede incirde yer alan acının tamamının boşaltımını yapmış oluruz ve artık son haşlamanın sonunda incirleri hafifçe sıkmak suretiyle emmiş olduğu suyunda içinden çıkması sağlanır. Yine amaç acı olmasını önlemek olacaktır. Yapılan sıkma biçimi esnasında incirler buruşmuş bir halde görünecektir. Merak etmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Çünkü tekrar suya koyduğunuzda suyunu çekeceğinden eski haline dönmesi muhtemeldir.

Su ve 1 şekeri ocağa koyduktan hemen sonra kaynamaya yakın içerisine sularını tamamıyla sıkmış olduğumuz incirleri ilave ediniz. Tahmini olarak 15 dakika kadar reçel kıvamına ulaşıncaya kadar iyice kaynaması gerekmektedir. Kıvamını tam anlamıyla fark edebilmek için; reçelin şurup kısmından bir çay kaşığı miktarı alarak bir miktar soğumasını bekleyelim. Ardından da tırnağımızın üst kısmına bir damlaya yakın damlatarak dağılıp dağılmadığını kontrol ediniz. Eğer incir reçelimiz dağılmıyorsa yani bahsettiğimiz kıvamı artık reçel kıvamına ulaşmışsa limonunu da içine dahil edip ortalama 4-5 dakika daha kaynatıp artık ocaktan alınız.

Reçelimiz soğumadan hemen önce yani sıcak bir haldeyken özellikle metal kapaklı kuru ve temiz bir cam kavanoza aktararak çok kısa bir süre içerisinde ağzını kapatmamız gerekmektedir. Burada önemli olan bir husus ise kapağının iyice kapatılıp kesinlikle havayla olan temasının yok edilmesidir. Son olarak da incir reçeli kavanozunu ters çevirmeniz gerekir. Yaklaşık olarak bir gün boyunca ters bir biçimde yerinden kıpırdatmadan bekletmeniz gerekmektedir. Ardından dolabınızda saklayabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken önemli bir püf noktası ise kaynatma sırasında reçelimize kesinlikle tek bir su damlasının bile damlatılmaması gerekir. Aksi halde şekerlenme ihtimali oldukça yüksektir. Artık reçelimiz hazırdır diyebiliriz. Şimdiden yapan herkese afiyet olsun diyelim.
" } ] }