{ "title": "İncir Meyvesi", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Incir-Meyvesi-91.jpg", "date": "20.01.2024 11:51:10", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "İncir Meyvesi, Dutgiller familyasından gelen ana vatanı Güneybatı Asya olan ağaç nitelikli bir bitkide yetişen incir meyvesi, ülkemizde en çok Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Oldukça büyük bir ticari öneme sahip olan bu meyve bazı yörelerde yemiş olarak bilinir. Aydın ve İzmir yöresinde sık yetiştirilen incir meyvesi, taze ve kurutulmuş olarak tüketilebileceği gibi ezmesi, reçeli, kompostosu ve pekmezi yapılarak da tüketilmektedir. Şahane lezzeti ile aynı zamanda tatlı ve hamur işlerinde de kullanılır. Lif oranı oldukça yüksektir. B1, B2, B3, B6, C vitamini ve folik asit bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Sağlık açısından oldukça faydalı olmasına rağmen oldukça düşük kalori değerine sahip olduğu için kilo problemi olan kişilerde rahatlıkla bu meyveyi tüketebilir.

İncir meyvesinin besin değeri, 1 adet taze incir, 0.5 gram protein, 22.4 mg kalsiyum, 10.9 mg magnezyum, 149 mg potasyum, 0.2 mg demir, 0.1 mg bakır, 9 mg fosfor, 0.1 mg manganez, 0.3 mg niasin, 47 kalori, 3 gram lif, 0 gram yağ, 16 gram şeker, 90.9 IU A vitamini 0.2 mg B5 vitamini, 0.1 mg B6 vitamini, 1.3 mg C vitamini, 3 mcg K vitamini içerir.

İncir meyvesi sağlığa faydaları nelerdir?
İncir meyvesinin zararları, her meyve gibi incir meyvesinin de aşırı olarak tüketilmesi vücudun ihtiyaç duyduğu lif oranının fazla olmasına yol açar. Bu durumda ishal problemine neden olabilir. Aynı zamanda bu meyve tüketilirken kan şekerinin kontrol altında olması için ilaç kullanan kişilerde ortaya çıkacak yan etkiler konusunda mutlaka doktordan bilgi edinilmelidir.
" } ] }