{ "title": "İncir Kurutma", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Incir-Kurutma-94.jpg", "date": "21.01.2024 15:06:20", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "İncir Kurutma, meyve türlerinin tatlı ürünlerinden biri olan taze incirin muhafaza edilmesi için kurutma yöntemiyle işlemden geçirilmesidir. Bal kıvamında bir tat incirin kurutulmasıyla da devamlılık sağlar. Kış mevsiminin koruyucu kalkanı olan incir kurutma doğal güneş ısısı ve fırında kurutma metotları ile elde edilebilir. Doğal yöntemler ile kurutulan incir daha sağlıklıdır. Bunun için ağaç üzerinde kendi ortamında kuruyan incir oldukça sağlıklıdır. Kurutulan incir, vitamin açısından çok değerli bir besindir. Enerji deposu görevini üstlenir.

Doğal yöntemle incir kurutma

Olgunlaşan incirler toprak üzerine serilen branda üzerine düzenli bir şekilde dizilerek güneş altında birkaç gün bırakılır. Her gün incirler tersine çevrilerek öteki taraflarının da kuruması sağlanır. Bu işlem meyvenin öz suyunu çekene kadar yapılır. Ayrıca aşırı olgunlaşan taze incir güneş altında kurumaya başlarken suyunu bırakır. Bu su brandanın kenarında birikerek bal kıvamına gelir. Bu bal da değerlendirilerek tüketilebilir. Doğal ortamında kurutulan incirler toplanarak paketlenip içerisine birkaç tane karanfil atılarak muhafaza edilir. Karanfilin amacı kurtlanmasını önlemektir.

Fırında incir kurutma

Olgun incirler saplarından ayrılıp yıkanarak süzülmeye bırakılır. Suyunu çeken incirler fırın tepsisine sıralı bir şekilde dizilerek 90 derecelik fırında kurutma işlemi yapılır. Kuruyan incirler fırından çıkartılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan incirler nişastalı bir kap içerisine dizilerek her aralığa nişasta serpilir ve bu şekilde muhafaza edilir.

" } ] }