{ "title": "İncir Fidanı", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Incir-Fidani-45.jpg", "date": "21.01.2024 03:10:45", "author": "derya han", "article": [ { "article": "İncir Fidanı, geniş yapraklı ve tropikal ağaç görünümünde olan 600'den fazla çeşit ağaca sahiptir. Bunların bir kısmının yemişleri vardır ve yenilir. Diğer bir kısmı da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. İncir Fidanı, bahçeden fidan ekilerek yapılabileceği gibi aynı zamanda çelik dikerek de yapılabilir. Fidan üreten kuruluşlar genellikle talebi karşılayabilmek ile üreticilerin bazıları bahçelerine çelik dikip bahçe üretimi yapmaktadırlar. İncir çelikleri kolay köklenir. Çok eskilerden beri incir fidanı çelik yöntemi ile yetiştirilmektedir.

İncir Fidanı Nerelerde Yetişir?

Subtropik bir bitki olmasına rağmen dünyada ılıman iklime sahip olan birçok yerde yetişmektedir. Kışın ılık yazın sıcak ve kurak yerlerde yetişme göstermektedir. Meyvesinin doğuşundan itibaren hasat zamanının sonuna kadar yani mayıs- ekim aylarında daha yüksek olan ortalama sıcaklıklar ve de özellikle meyve olgunluğu ve kurutma döneminde otuz derecelere uzanan ortalama sıcaklıkları ister. Kışın soğuk olmayan yerlerde incir fidanı dikimi sonbahar için tercih edilmektedir.

İncir Fidanı kış gelince yaprağını döken bir bitkidir. Bazen ufak miktarlarda kış soğuğu da isteyebilir. Çok kısa olarak devamı gelen -9 dereceli üstünde olan soğuklar zarar verebilmektedir. Uygun olan yıllık yağış isteği 625 mm olarak bilinir. Yağışlar 550 mm'nin altına indiği zaman incir fidanı sulaması yapılmalıdır. İncir fidanı çok fazla nemi olan topraklar haricinde hemen her türlü toprakta yetişebilir. Daha çok derin, killi, kumlu, organik materyal ve kirece sahip toprakları sever. En verimli gelişimini 120 cm derin ve altındaki topraklarda gösterir. İncir ağacı kireç bakımından zengin olarak kabul edilen topraklarda görülür.

İncir fidanı bahçede fidan ekilerek yapılabileceği gibi çelik direklerle de yapılabilir. İncir yetiştiriciliği için 6-7 arası toprak pH si uygun görülmektedir. İncir ağacı kireci seven bir bitki olduğu için yüksek kirece sahip olan topraklarda yetişir. Bu sebep ile pH seviyesinin düşük olduğu topraklarda mutlaka su verilmelidir. İncir fidanı ekolojik olarak her yere uyum sağlayabilme özelliğine sahiptir. Türkiye'nin her yerinde yaygındır. Ege bölgesinin belli yerlerindeki havzalarda ise yoğun olarak üretilmektedir. Türkiye'de taze incir üretiminin yüzde 75 ve dış satımı gerçekleştirilen kuru incirler bu havzada üretilmektedirler. Bu bölgenin ekoloji uygunluğu nedeni ile en kaliteli incir fidanlarının sadece bu bölgede üretiminin yapılmasına olanak tanımıştır. Türkiye yıllık olarak 50 bin ton üzerinde gerçekleşen kuru incir üretiminin ve yılda 40 bin tondan fazlası dış satım olarak yapılmakta ve karşılığında ise 50 milyon dolarlık döviz geliri elde edilmektedir. İncir fidanı taban suyu iki metreden daha yakın bulunan toprak üzerinde kaliteli olarak ürün vermez.
" } ] }