{ "title": "İncir Aşısı", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/incir-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 15:31:47", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "İncir Aşısı, İncir ağacı birçok yabani ve kültür alt türleri vardır incirin kültürü Anadolu'da eski dönemlere dayanan kültür meyveleri içinde en eski tarihe sahip meyvelerden biridir anavatanı Türkiye olup Suriye, Filistin, Çin ve Hindistan'a kadar yayılmıştır. İncir her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti nedeniyle sahil kuşağında ticari olarak yetiştirilmektedir.

İncirde aşılama

İncir yetiştiriciliğinde İncirler genellikle çelikle çoğaltıldığı için ışık almalarına gerek yoktur. Ancak çekirdekten incir fidanı yetiştirildiği hallerde veya büyük ağaçlarda çeşit değiştirmek gerektiğinde aşı kullanılır. İncir ağacında en çok kullanılan açı şekilleri yarma aşı ve çoban aşıdır. Bunun yanı sıra kalem aşıları ile göz aşısı ve kaplama aşısı da yapılır. Fidanlıklarda göz aşısı kullanımı yaş arasındaki genç ağaçların açılan aşılanmasında dallara göz aşısı yapılır. 4-5 yaş arasında ağaçlara kaplama aşı yapılır. 8-10 santimetre kalınlığındaki dallar budanarak gençleştirme yapıldığı zaman derhal yarma aşı veya çoban aşı yapılır. Yaşlı ağaçlar da en iyi sonuç ağaçlara su yürümeden önce yarma ve kakamı aşıları yapılır. İncir ağacının üç çeşit çiçeği vardır. Bunlar gerçek çiçekler, dişi çiçekler ve dişi gazi çiçeklerdir.

Erkek çiçekler; erkek meyvesinin yakın yerinde meydana gelir. Döllenme için poleni meydana getirirler.

Dişigal çiçekler; bir çeşit işi çiçektir. İlik arasının blastophaga psenes yumurta bırakmasına uygun olarak kısa stili ve daha büyük yumurtaya sahiptir.

Dişi çiçekler; dişi yani meyvesini yediğimiz meyvelerde bulunur.

Aşı zamanları

Göz ve kaplama aşıları: Dağlar kabuk verdiği nisan mayıs sonuna kadar ve eylül'den ekim sonuna kadar yapılabilir. Nisanda ağaçlara su yürüyüp kavuklar kalkabilecek hale geldiği zaman kabuk altına çoban aşısı yapılabilir.

İncirlerde göz aşısı

İlkbaharda yapılan sürgün göz aşıları için aşı gözleri 1 yaşındaki sürgünlerden alınır. Sonbaharda yapılan durgun göz aşıları 'OSM' sürmüş olan taze sürgünlerin dolgun odun gözlerinden alınır.

Göz aşısı nasıl yapılır?

Göz aşısı yaparken T şeklindeki kestiğin mümkün olduğu kadar ufak olmasına dikkat edilmeli ve rafya ile sarılmalıdır. 3 hafta sonra bağlar gözün karşı tarafından bir bıçak yardımıyla hafifçe kesilerek açılır. Ertesi baharda aşıların üst kısmında bırakılan tırnaklar kesilir. Ağaçların süren sürgünleri varsa temizlenerek bütün kuvvetin aşı sürgünlerine gitmesi temin edilir.

İncirlerde kalem aşıları

Her çeşit kalem aşılarında pişkin boğum araları dar tam bir senelik sürgünler kullanılmakla kalemler çok defa iki göz ve bazen üç göz üzerinden hazırlanır.

Yarma kalem aşısı: yapmak için aşılanacak kalın dallar kesilip yarmalı ustura ile suyla ortalarından yarılır. Ortasına bir ağaç kama yerleştirilir. Yarma iki kenarına kabuğu tam kabuğuna gelmek üzere yerleştirilir ve kama çekilir. Kalemler sıkıca tut oldukları için bağlanmalarına lüzum kalmaz açık yerleri açık diğerleri aşı macunuyla iyice sulanır.

Çoban aşıları nasıl yapılır?

Çoban aşılarında dallar kesildikten sonra kabukları üzerinden çepeçevre 2-4 yarık yapılır. Kalemler bu yarıklardan kavuklar hafifçe kaldırılarak kabuğun altına yerleştirilir. Rafya ile bağlanır açık yerlerin macunlar örtülür.

Kalem aşılarının bakımı: Kalem aşılarında nispeten büyük olan yaralar çabucak kapanmaz bunun için yaraların tamamen kapanmasını beklemek ve yara kapandıktan sonra tek bir 'Aşk Sürgünü' bırakıp diğerlerini kesip atmak gerekir. Kalem aşılarını güneşten korumak için üzerine delikli bir kâğıt örtmek iyi olur.
" } ] }