{ "title": "İncir Ağacı", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/incir-agaci(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:27:56", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "İncir Ağacı: İncir, Latince adı ficus carica olarak bilinen, ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya olan, ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türü ve bu türün meyvesine verilen isimdir. İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan Ficus cinsinin içerisinde bulunan yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitki türüdür. Dişi ve erkek olarak ağaçları ikiye ayrılmakta, aynı ağaç üstünde hem dişi hem de erkek nitelikli organlar bulunmamaktadır. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve fazla, erkek ağaçların ise ufak ve az meyvesi bulunmakla beraber meyvesi dişiler ininki gibi yenile bilmektedir. Lezzetli de değildir fakat tozlaşma için de gereklidir. Genelde tozlaşma için birden çok dişi ağacın yakınlarına sadece bir tane erkek ağaç dikilmelidir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleri ile gerçekleşir. Bu olaya kaprifikasyon denilir. Meyvelerinin besin değeri oldukça yüksektir. Meyvelerin bileşiminde %30-40 şeker, A, B, C vitaminleri yer almaktadır. Meyvelerinden hazırlanan infusyon özellik ile çocuklarda kullanılan müshildir. Yapraklarındaki süt, \"incir sütü\" olarak da adlandırılmakta ve halk arasında siğillere karşı kullanılmaktadır. Türün taze yaprakları ise lapa şeklinde yaralara karşı tedavide halk ilacı olarak kullanılmıştır.