{ "title": "İncir Ağacı Budaması", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/incir-agaci-budamasi.jpg", "date": "22.01.2024 00:34:30", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İncir ağacı budaması, incir yetiştiriciliği yapanların daha kaliteli ve fazla ürün almaları açısından toprağın işlenmesi, gübreleme, sulama gibi işlemlerin yanı sıra budama yapılması da gerekir. İncir ağacı budaması oldukça yararlı etkilere neden olur. Yetiştiricilerin pek çok sorununun ortadan kalkmasına yol açar. Budama her yıl düzenli olarak yapılmalıdır.

İncir ağacı budaması yapılmadığında, taç düzensiz şekilde gelişir. Alınan meyveler küçük olduğu kadar kalitesiz olur. Verim zamanla düşmeye başlar. İncir ağaçlarından alınan ürün bir yıl olur, diğer yıl olmaz. Yani periyodisite ortaya çıkar. Bu yüzden incir yetiştiriciliğinde diğer ürünlerde olduğu gibi budama yapılması karlılık oranının artmasına neden olan bakım tedbirlerinden biridir.

İncir ağacı budaması nedir, neden yapılır?

İncir ağacı budaması dal eğme, dal kesme, uç alma, dal seyreltme, dallardaki açının genişlemesini sağlama ya da dallardaki açıyı daraltma gibi işlemleri kapsayan bir bakımdır. Budamanın yapılması bazı nedenlere dayanır. Bunlar;
İncir ağacı budaması ne zaman yapılmalı?

İncir ağaçlarının budaması genellikle kışın dinlenme sürecinde, havanın fazla soğuk olmadığı dönemde yapılır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde kış fazla soğuk geçmediğinden sonbaharda incir ağaçları yapraklarını dökünce budama yapılır. Bu süreç kışın bitimiyle yani ağaçlar uyanıncaya kadar devam eder.

İncir ağacı budaması, ağacın kaliteli çiçek açmasına ve alınan meyve kalitesine yansır. Genç incirler taçsız olarak düz fidan şeklinde dikilir. Ağacın ilk yıllarında gövdesinden çıkan yan dallar budanmaz. Bunlarda kök boğazından çıkmış sürgünler temizlenir. Ağaçların alçak boyda olması, kısa dallarının olması meyvelerin bol olmasını ve erken zamanda meyve alınmasını sağlar.

Ağaçlarda gençleştirme budaması tekrar güçlü şekilde sürgünler oluşturarak, ağaçta yeni taç oluşmasına yardımcı olur. Bu sayede incir ağacından alınan verim artar ve meyvelerin kaliteleri daha iyi olur. Ancak iyice yaşlanmış, ölmeye yakın olan incir ağaçlarına böyle gençleştirme budaması yapılmamaktadır. Bu budamada ağacın buna dayanacak güçte olmasına dikkat edilir. Öncelikle kuruyan, sık hale gelmiş, birbirinin üzerine binen dallar kesilir. Kalan dallar içinde kısaltma budaması uygulanarak, ağaçtaki taç küçültülür ve tekrar güçlü sürgünlerin gelmesi sağlanmış olur. Bazen ağaçlarda budama yapıldığında, taç çift katlı olarak oluşur. Bunlarda üstteki taç atılır ve zayıflayan alttaki taçta dallarda kısa budama yapılır. Böylece ağaç güçlendirilir ve taç dengeli bir hale getirilmiş olur. Düzgün taç budamasıyla birlikte, toprak işlenir, sulama ve gübreleme yapılarak, incir ağacında yeterince dal ve dalcıkların oluşması sağlanır. İncir ağacı budaması ehil eller tarafından yapılmalıdır.
" } ] }