{ "title": "Ham İncir Reçeli", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/ham-incir-receli(1).jpg", "date": "19.01.2024 18:36:11", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Ham incir reçeli, diğer incir reçelleri gibi incirin olgun halinden yapılmaz. Bu reçel, oldukça farklı bir reçel türüdür. Bu nedenle yapılışı da diğer reçellere göre biraz daha zahmetli olacaktır. Ham incir reçeli, çok eski zamanlardan beri yapılan bir reçel türü olduğu için günümüzde Anadolu'nun tümünde yapılan bir lezzet haline gelmiştir. İnsanlar genellikle bu reçeli, mevsiminde yaparak diğer mevsimlere saklarlar. Tabi ki bu reçel yapıldıktan hemen sonra da tüketilebilir. Ham incir reçeli için tam olgunlaşmamış incirlere ihtiyaç duyacaksınız. Aslında bu incir reçeli için kullanılan özel bir incir türü vardır. Bu incir türü yapısı itibari ile olgunlaşmadan çürür. İşte bu incirlerden yapılan ham incir reçeli, lezzeti nedeniyle birçok insanın en sevdiği reçel türlerinden biri olmuştur. Ham incir reçeli normalde soyulmadan yapılmaktadır. Fakat bazı insanlar incirlerin kabuğunu soyarak sadece incirlerin iç kısmı ile reçel yaparlar. Lezzet açısından kabuğu soyulmamış incir reçeli daha önce geldiği için bizlerde yapacağımız incir reçelinin kabuklu olanını yapacağız. Ham incir reçeli, yapıldıktan sonra kesinlikle soğutulduktan sonra tüketilmelidir. Aksi durumlarda beklediğiniz lezzeti alamayabilirsiniz. Çünkü bu incir reçeli sıcakken lezzetini tam olarak veremeyebilir.

Ham incir reçeli malzemeler
Ham incir reçeli nasıl yapılır?

Öncelikle hijyen açısında kurallara uyarak tüm incirleri temiz bir şekilde yıkayalım. Daha sonra ham incir reçeli yapmak için incirlerin sap kısımlarını teker teker ayıklayalım. Eğer incirlerin boyutu küçükse alt kısımlarından delikler açarak, reçel malzemelerinin incir içerisine iyice işlemesini sağlayın. Tüm incirleri bu işlemlerden geçirdikten sonra bir tencere içerisine su koyun ve suyu kaynatın. Su kaynamaya başladıktan sonra suya incirleri ekleyerek tencerenin üstünü kapatın. Bu şekilde en az 10 dakika kadar kaynattıktan sonra incirlerin suyunu süzün.

Şimdiki aşamada, incirlerin üzerine soğuk su ekleyerek biraz bekletin ve tekrar suyu süzüp soğuk su ekleyin. Bu şekilde iyice soğutmuş olacaksınız. İncirlerin tümü tam olarak soğuduktan sonra son olarak suyu süzerek bir incirin tadına bakın. Eğer acı bir tat varsa en az 5 dakika daha kaynatmanız ve soğutmanız gerekecektir.

Bir sonraki aşamada her inciri tek tek sıkarak içerisindeki suyu çıkarın. Daha sonra ise büyük bir tencere içerisine suyu şekeri ve limonu ekleyerek, istediğiniz miktarda tarçın ya da karanfil ekleyin. Bu şekilde malzemeleri 10 dakika kaynatın. Bu süre dolduktan sonra incirlerin tümünü kaynayan şerbet içerisine ekleyin.

İşte artık son aşamadayız. İncirler şeker içerisinde kaynarken bizler de aynı zamanda başında beklemeliyiz. Yaklaşık olarak 50 dakika kadar bir süre sonra reçel suyu üzerinde büyük köpükler çıkmaya başlayacaktır. Bu durumda ocağın altını kapatarak, ağzı kapanabilen cam kavanozlar içerisine reçeli ekleyelim. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin. Artık ham incir reçeli hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }