{ "title": "Erkek İncir", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Erkek-Incir-59.jpg", "date": "21.01.2024 12:54:21", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Erkek İncir: İncirin ana vatanı doğu Akdeniz ile güneybatı Asya'dır. İncir ağaç veya ağaççık niteliği olan bir bitki türü ve bu türün meyvesidir. İncir, dutgiller familyasında olan, türünün içinde yaklaşık olarak 800 kadar tür içinde ticari bir öneme sahip meyve veren tek bitki cinsidir. İncirin dişi ve erkek olarak ağaçları iki kısma ayrılır, aynı ağaç üzerinde hem dişi hem de erkek kaliteli organlar bulunmaz. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve çoktur, erkek incir ağaçlarının meyvesi ise ufak ve az olur, meyvesi dişi incirler kadar yenilebilir bir lezzeti de yoktur. Ancak tozlaşma için erkek incir gereklidir. Genel olarak tozlaşma amacıyla pek çok dişi ağacın yakınına yalnızca bir adet erkek incir ağacı dikilir. İncir bitkisinin çiçeklerinin tozlaşma olayı mazı böceğiyle olur. Bu olaya Kaprifikasyon adı verilir.

Erkek İncirin Tozlanma İçin Kullanılması: bir diğer adı ile İlek; Ülkemizde daha çok Aydın bölgesinde yetişen, inciri tozlamak amacıyla kullanılan ve ağaç olarak çok sağlam olan bir meyvedir. Tozlama işlemini üstlenen sinekler erkek incirden çıkarak, dişi incir ağaçlarını tozlarlar. Tozlama yapılamayan incir meyveleri, daha, olgun hale gelmeden ağaçtan düşerek telef olur. Bundan dolayı, erkek incir meyvesi olgunlaşmasından sonra, meyve halinde diğer incir ağaçlarına atılır, içerisinde oluşan sinekler diğer meyveleri döllemesi için büyük bir önem taşırlar.

Erkek İncirin Toplanıp, Satılması: Erkek incir ağacı sahipleri ve ilek üreticileri sabah çok erken bir saatte, ilek ağacına çıkarlar ve eldiven kullanarak elleriyle erkek inciri toplarlar. Yetişemedikleri uzaklıkta olan erkek incirleri ise ilek kargısı adı verilen ve birçoğu el yapımı olan araç ile koparırlar.

İncir üreticileri incirden önce olan erkek incirleri (İlekleri) pazara çıkarır. Fiyatta anlaşıldığı takdirde satışını yaparlar. Erkek incir satma işi, halk dilinde incir borsası olarak da adlandırılır.

Erkek İncirin Ayırt Edilmesi: Erkek incirler, olgunluğa eriştiği zaman, rengi koyu yeşilden açık yeşile doğru dönüşür veya sarımtırak bir renk olurlar. Erkek inciri dişi incirden ayıran en büyük fark ise erkek incirin kabuk bölgesinin, diğer incir göre daha pürüzlü ve hafif dikenli bir şekilde olmasıdır.
" } ] }