{ "title": "Dikenli İncir", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/dikenli-incir.jpg", "date": "20.01.2024 10:06:39", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Dikenli İncir, Hint İnciri, Latince adıyla opuntiaficus-indica, cactaceae (Kaktüsgiller) familyasında sınıflandırılan opuntia cinsinin tipik bir türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için dikenli incir, frenk yemişi, frenk inciri ve kaynanadili adları da kullanılmaktadır. 5-10 cm uzunluğunda, sarı, kırmızı ve turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvedir. Üzeri çok sayıda dikenle doludur, tohumları meyvenin içindedir. Meyve tatlı ve suludur, ancak yerken kabuk kısmı soyularak tüketilmelidir. Çok sıcak kurak bölgelerde yetişen bir kaktüs türüdür. Ülkemizde doğal olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişmekte olup özellikle Adana, Mersin, Antalya illerinde yetişen Hint inciri, kaktüs türü olması nedeniyle uzun süre susuz kalabilmekte ve kuraklığa dayanabilmektedir. Çok yıllık bir bitki türü olan dikenli incir, adı üzerinde dikenli olması sebebiyle toplanması yani ürün hasadında çok dikkatli hareket edilmelidir, aksi durumda dikenler vücuda batması durumunda acı verecektir. Nadiren de olsa kaşıntıya nedende olabilmektedir.

Dikenli incirin Faydaları Nelerdir?

İçerdiği vitaminler sayesinde iyi bir şifa kaynağıdır. Öncelikle sindirim sistemini düzenler, açlık hissini bastırır, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı giderir, hızla kilo verilmesine olanak sağlar. Dikenli incir vücut direncini içindeki C vitamini sayesinde arttırır. Vücudumuzda kan şekerini dengelediğinden şeker hastalığının çaresi olarak da gösterilmektedir. Kolesterolü de düşürdüğü bilinen aynı zamanda cildide tazeler, parlaklık, kırışıklıkların yok olmasında da etkili bitkidir. Bu amaçla dikenli incir kozmetikte de geniş bir alanda kullanılmaktadır, cilt bakımı yanında saç bakımı da sağlayan dikenli incir, tam bir güzellik kaynağı olarak gösterilmektedir.

100 gr Dikenli İncir Besin Değerleri; 
Dikenli incir Zararları; Günde 5 adetten (150 g) fazla tüketmek mideye ve bünyeye zarar verebilir. Bunun dışında bilinen bir zararı tespit edilmemiştir.
" } ] }