{ "title": "Aydın İnciri", "image": "https://www.incir.gen.tr/images/Aydin-Inciri-77.jpg", "date": "20.01.2024 13:56:17", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Aydın İnciri, İncir, dutgiller familyasına dahil olan incir cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. Dişi ve erkek olarak ağaçları iki çeşittir. Aynı ağaç üzerinde hem dişi hem de erkek özellikli organlar bulunmamaktadır. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve çoktur, erkek ağaçlarınki ise ufak ve az meyvesi bulunmakla birlikte meyvesi yenilebilir lezzette de değildir. Fakat tozlaşma için gereklidir. Genelde tozlaşma için pek çok dişi ağacın yakınına yalnızca bir tane erkek ağaç dikilmesi yeterlidir. İncir bitkisinin çiçeklerinde yozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir. Bu olaya kaprifikasyon denir.

Aydın İnciri: Meyvelerinin besin değeri fazlaca yüksektir. Meyvelerin bileşimini %30-40 şeker, A, B, C vitaminlerini içermektedir. Meyvelerinden hazırlanan infusyon özellikle çocuklarda için kullanılabilen bir müshildir. Yapraklarındaki süt, \"incir sütü\" olarak bilinmekte olup, ciltteki siğillere karşı kullanılır. İncirin taze yaprakları ise lapa haline getirilerek yaralara karşı tedavide ilaç olarak kullanılagelmiştir.

Aydın iline has bir meyve olan incir, ilin simgesi durumuna gelmiştir. Türkiye'nin ihraç ettiği incirin %65'i Aydın'da üretilmektedir. Aydın, kaliteli incir üretimi ve kapasite üstünlüğü ile Türkiye incir üretiminde ilk sıradadır. İncir, yetiştirme açısından en uygun koşulları Menderes havzasında bulmuştur. Çeşit ve üretim zenginliği ile Aydın tarımı ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.

Aydın incirinin özellikleri: Aydın ili, özellikle sahip olduğu mikro klima sebebiyle Türkiye'nin ve dünyanın en kaliteli kuru incirlerini üretmektedir. İncir vitaminlerce de çok zengindir. Taze sarı lop C vitamini açısından çok zengindir. Yine taze incirde A vitamini çok fazladır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengindir. Aydın'ın kuru incirlerine gelince; bir kg kuru incir 2900 kalori vardır. Bir bireyin normal günlük kalorisi olan 3000 kaloriyi tek başına karşılayabilecek haldedir. Bu sebepledir ki incir özellikle ısıtıcı ve enerji kaynağı olarak büyük bir değer taşır. Kuru incirin ise vitamin değeri düşüktür. İncirin içeriğinde madensel maddeler de bulunmaktadır. Potasyum incirin alkaliliğini sağlamakta ve iskeletimizin teşekkülünde büyük bir rol oynamaktadır. İncirin bir diğer özelliği de bağırsaklar da yumuşaklık oluşturarak kabızlığa bire birdir. İnsan besini olarak tüketilemeyecek hurda incirler de hayvan yemi olarak kullanılır.

Aydın incirinin pazarlanması: Türkiye'nin incir merkezi olan Aydın sınırları içerisinde 6,4 milyon incir ağacı bulunmaktadır. Yıllara göre 140 ile 170 bin ton arasında taze incir üretilmekte ve bunun büyük bir kısmı, taze incir olarak pazarlama olanağının hemen gerçekleşememesi açısından kurutulmaktadır. Aydın'ın kuru incir üretimi 34 ile 37 bin ton arasında gerçekleşmektedir. Kurutmalık incirin ticari anlamda yetiştiriciliği Aydın dağlarının her iki yöndeki yamaçlarıyla, kır-taban ve taban arazilerde yapılmaktadır. Bu yörenin ekolojik şartları, özellikle meyvenin olgunlaşma dönemindeki sıcaklık, nem ve rüzgâr durumu kaliteyi pozitif yönde etkilemektedir. İncir ihracatında en büyük problem, aflatoksindir.
" } ] }